FEIRING AV GUDS ORDS TJENESTE I FAMILIEN 2. SØNDAG I PÅSKETIDEN (19. APRIL)

FEIRING AV GUDS ORDS TJENESTE I FAMILIEN SØNDAG I PÅSKETIDEN (19. APRIL)

 

Alle i familien samler seg foran et krusifiks, tenner lys, og begynner med korstegnet. En i familien leder Guds Ords tjeneste. Vi står:

 

I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn.

Syndsbekjennelse

Jeg bekjenner for Gud, Den Allmektige, og for dere alle,
at jeg har syndet meget
i tanker og ord, gjerninger og forsømmelser
ved min skyld.
Derfor ber jeg den salige jomfru Maria,
alle engler og hellige
og dere alle:
be for meg til Herren, vår Gud.

Kyrie eleison

Kyrie, eleison.

Kyrie, eleison.

 

Christe, eleison.

Christe, eleison.

Kyrie, eleison.

Kyrie, eleison.

 

Gloria

Ære være Gud i det høyeste …

 

og fred på jorden for mennesker av god vilje.

Vi priser deg,

vi velsigner deg,

vi tilber deg,

vi forherliger deg,

vi takker deg for din store herlighet,

Herre, vår Gud, Himlenes konge,

Gud, allmektige Fader.

Herre, du enbårne Sønn, Jesus Kristus,

Herre, vår Gud, Guds lam, Faderens Sønn,

du som tar bort verdens synder, miskunn deg over oss.

Du som tar bort verdens synder, hør vår bønn.

Du som sitter ved Faderens høyre hånd, miskunn deg over oss.

For du alene er hellig, du alene er Herren,

du alene er Den Høyeste, Jesus Kristus,

med Den Hellige Ånd i Gud Faderens herlighet.

Amen.

 

Kirkebønn

Leder: Du evige miskunns Gud, år etter år lar du oss feire påskefesten, og tenner påny troen hos det folk som er viet til deg. Øk i oss din nåde, så vi stadig dypere kan erkjenne dåpen som gjorde oss rene, Ånden som vi ble gjenfødt ved, og blodet som virket til vår frelse. Ved vår Herre, Jesus Kristus.

Alle: Amen

Vi setter oss. En leser 1. lesning, Responsoriesalme, 2. lesning og Evangelievers.

 

1. lesning                                                                                                      Apg 2,42–47

 

De troende hadde alt felles

Første lesning står skrevet i Apostlenes gjerninger

Brødrene fortsatte trofast å følge apostlenes undervisning, og trofast tok de også del i fellesskapet, i brødsbrytelsen og i bønnene.

Hver og en ble grepet av age, så mange under og jærtegn som apostlene gjorde. De troende hadde alt felles; sitt gods og sine eiendommer solgte de og delte ut til alle, etter hver enkelts behov.

Dag ut, dag inn samlet de seg i sluttet flokk i templet, og rundt om i hjemmene brøt de brødet og holdt måltid sammen, i enkel og inderlig glede. De lovsang Gud og hadde hele folkets velvilje. Og for hver dag økte Herren deres krets med nye frelste.

Slik lyder Herrens ord

Alle: Gud være lovet

Responsoriesalme                                                                Sal 118 (117),2–4. 13–15. 22–24

Omkved: Lovpris Herren, for han er god,
evig er hans kjærlighet.

Israels hus forkynne det,
evig er hans kjærlighet.
Arons hus forkynne det,
evig er hans kjærlighet.
Alle som frykter Herren, forkynne det,
evig er hans kjærlighet.

De har trengt seg inn på meg, de ville slå meg ned,
men Herren kom meg til hjelp.
Herren er min styrke og lovsang,
han ble meg til frelse.
Jubelrop lyder i de rettferdiges telt.
Herrens høyre har vist sin makt.

Stenen bygningsmennene vraket,
er blitt til hovedhjørnesten.
Dette er Herrens verk,
det er underfullt i våre øyne.
Dette er dagen som Herren har gjort,
en dag til fryd og glede.

 

2. lesning                                                                                                                  1 Pet 1,3–9

 

Han har gjenfødt oss til et levende håp ved Jesu Kristi oppstandelse fra de døde

Annen lesning står skrevet i Peters første brev

Lovet være Gud, vår Herre Jesu Kristi Far, som i sin store miskunn har gjenfødt oss til et levende håp ved Jesu Kristi oppstandelse fra de døde – til en uforgjengelig arv, som aldri plettes til og aldri svinner bort. Og den forvares for dere i himlene – for ved troen er dere beskyttet av Guds kraft inntil frelsen kommer; den er alt rede til å tre frem i dagen i de siste tider.

I alt dette finner dere grunn til jublende glede, selv om dere nå for en liten stund må gjennomgå smertelige prøvelser av alle slag. For selv forgjengelig gull blir prøvet i ild; og langt mer verd er en tro som har stått sin prøve. Og slik skal dens ekthet vise seg, og bli dere til lov og pris og ære, den dag Jesus Kristus åpenbarer seg. Ham elsker dere, uten å ha sett ham; fremdeles ser dere ikke, men i tro på ham lever dere i en gledesjubel, som i sin herlighet er større enn hva ord kan romme, fordi dere er i ferd med å nå frem til troens mål: sjelens frelse.

Slik lyder Herrens ord

Alle: Gud være lovet

Halleluja                                                                                                      Joh 20,29

Halleluja. Fordi du fikk se meg, tror du, sier Herren;
salige er de som kommer til troen uten å se. Halleluja.

Evangelium                                                                                                 Joh 20,19–31

 

Åtte dager etter kommer Jesus

Dette hellige Evangelium står skrevet hos evangelisten Johannes

Om aftenen samme dag, den første dag i uken, hadde disiplene stengt dørene der hvor de holdt til, av frykt for jødene. Da trådte Jesus inn i kretsen og sa: «Fred være med dere!» Og i det samme viste han dem sine hender og sin side. Ved synet av Herren ble disiplene inderlig glade.

Atter sa da Jesus til dem: «Fred være med dere. Som Faderen har sendt meg, sender jeg dere.» Som han sa dette, åndet han på dem, og la til: «Motta Den Hellige Ånd. Om dere tilgir noen deres synder, er de tilgitt. Om dere holder syndene fast for noen, er de fastholdt.»

Thomas (også kalt Didymos), en av de tolv, hadde ikke vært sammen med dem da Jesus kom. Da nå de andre disiplene fortalte ham at de hadde sett Herren, svarte han dem: «Får jeg ikke se merkene etter naglene i hans hender og legge min finger i dem, og får jeg ikke legge hånden i hans side – da kan jeg umulig tro det.»

Åtte dager etter var disiplene atter sammen innendørs, og Thomas var til stede. Dørene var stengt, men Jesus kommer og trer inn i kretsen, og sier: «Fred være med dere.» Og så sier han til Thomas: «Kom hit med din finger, her er mine hender, se selv; kom hit med din hånd, og legg den i min side. Og vær ikke lenger vantro, men troende.»

Da utbrøt Thomas: «Min Herre og min Gud!»

Jesus sier: «Ja, nå tror du, fordi du fikk se; salige er de som kommer til troen uten å se.»

Også mange andre jærtegn gjorde Jesus for sine disiplers øyne, ting som ikke er nevnt i denne bok. Men det som her er fortalt, er skrevet ned for at dere skal tro at Jesus er Messias, Guds Sønn, og så ved troen eie livet i hans navn.

Slik lyder Herrens ord

Alle: Lovet være du Kristus

Meditasjonen

Vi setter oss. Leder leser meditasjonen

«Salige er de som kommer til troen uten å se» (Joh 20,29)

Gud elsker menneskene. Med dem vil Gud bevare fellesskapet som han begynte da hans eneste Sønn ble menneske. Jesus Kristus var oppstått fra de døde. Han var ikke lenger fysisk nærværende i tid og rom med sine disipler. Men han kunne ikke forlate menneskene. Han ville at ingen kunne hindre dem i å komme til Ham. Derfor gir han oss åndelige gaver for at vi kan fortsette å inngå i fellesskapet med ham.

  1. Dagens Evangelium forteller om at Jesus viste seg for disiplene sine som hadde stengt dørene der de var samlet. De var redde for jødene. Apostlene holdt avstand til Jesus i hans lidelse. En av dem forrådte ham, en fornektet ham, og de andre flyktet fra ham. De var også veldig redde for jødene, fordi jødene visste godt at de hørte til Jesus (Joh 18,17.25.26). Derfor hadde de stengt dørene. De hadde prøvd å beskytte seg for ikke å bli forfulgt. De mistet fred og stillhet i sine hjerter.

Men ingen kunne hindre den Oppstandne Kristus å komme til dem. Han kunne komme til alle som var langt bort fra ham på grunn av synder. Han overgikk alle hindringer for å komme til disiplene sine. Og ingen kunne skjule seg for ham eller flykte bort fra ham. Gud er alltid den første som går ut av seg selv for å komme til menneskene. Han lar ikke menneskene bli alene og stengt inne i sitt elendige liv. Gud forstår at menneskene ofte flyktet bort fra ham fordi de hadde gjort noe galt. Men han er den barmhjertige Far for menneskene, fordi han vet godt at skrøpelighet og svakhet er i vår natur. Derfor kom Den Oppstandne Kristus og ga disiplene sine fred, den Hellige Ånd og makt til å tilgi synder: «Vi ble forsonet med Gud ved hans Sønns død» (Rom 5,10). Den hellige Ånd er frelsens frukter som ble fullbyrdet i Jesu død.

Jesus viste seg til apostlene og Thomas som var til stede. Jesus kom for å vekke troen, ikke bare til Thomas, men også til alle, apostlene og oss. Han viste dem sine hender og sin side som tegn på at han var i herlighet nå. Kroppen hans hadde sår, men det var sårene til den Oppstandne. Det er herliggjorte sår. Den Oppstandne Kristi nærvær drev Thomas og apostlene til å inngå i et nytt forhold med ham. Jesus sa til Thomas: «Kom med fingeren din, se her er hendene mine. Kom med hånden og stikk den i siden min» (Joh 20,27). Han viste Thomas en vei som han måtte gå fra da av for å inngå i et forhold med ham: «Salige er de som kommer til troen uten å se» (Joh 20,29).

2- Opplevelsen om Jesus, den Oppstandne overgår vår menneskelige forstand. Jesus som var stått opp fra de døde, var den Solen som tilintetgjorde alle andre lysende kilder. Når Solens lys skinner med hele sin klarhet, forsvinner andre lys. Og vi blir blendet og ser ingenting når vi retter øynene våre mot solen. Dette skjer fordi våre øyne ikke kan tåle solens sterke og klare lys. På samme måte, blir vår naturlige forstand og sinn mørke og uforstandige foran den Oppstandnes mysterium. Thomas ville se Jesu sår i hans hender og hans side, men det var sikkert at han ikke forsto noe, fordi hans jordiske øyne ikke kunne få tak den Oppstandnes herliggjorte kropp. De naturlige øynene kunne se Jesus da han ble korsfestet, ble naglet til korset, og ble stukket i siden (men Thomas var ikke til stede da dette skjedde).

Jesus var oppstått fra de døde. Dette som ingen aldri har sett eller hørt fra verden ble til. Og ingen har opplevd det. Hvis noen forteller oss om noe som vi ikke har visst eller sett før, forstår vi ikke. Vi famler i mørket. På samme måte er det med Jesu oppstandelse. Av oss selv forstår vi ikke. Så vi klarer ikke å se lyset uten hjelp. Det vil si at vi er helt i mørket foran dette ufattelige mysteriet. Akkurat som Maria Magdalena sto foran mysteriet da «Herrens kropp hadde forsvunnet», og Thomas foran Jesu sår. Han var helt i mørket. Men Jesus ga ham en gave for at han kunne se: «Kom med fingeren din, se her er hendene mine. Kom med hånden og stikk den i siden min» (Joh 20,27).

Jesus var oppstått fra de døde. Han krevde av oss troen, og han ga den til oss. Troen er en av de teologale dydene som forholder seg umiddelbart til Gud. Troen virker i oss og sier til oss det som overgår alle våre naturlige sanser og evner. Og vi tror på Jesu Oppstandelse, fordi vi hører det fra Gud, fra den Hellige Kirken, vår Mor, fra apostlene. De andre apostlene sa til Thomas: «Vi har sett Herren» (Joh 20,25). Men Thomas tvilte fremdeles. Han krevde fysisk bevis. St. Paulus sa om troen: «Troen kommer av det budskapet en hører» (Rom 10,17). Derfor kommer ikke troen fra kunnskap vi har fått gjennom de naturlige sansene våre. Troen er en sjels samtykke til det sjelen har hørt. Troen gir oss ikke kunnskaper om den Oppstandne Jesus, men troen forener oss med Ham. Troen er «skyen som kom med mørket, men den lyste likevel opp natten» (2. Mos 14,20). St. Johannes av Korset sa: «Det som skal skje gjennom herlighets lys i et annet liv, skjer her gjennom den opplyste troen» (F 3,80).

Å Herre, rens mitt hjerte og min munn med din kjærlighets ild, slik at jeg elsker deg og søker deg med et barns renhet og uskyld. Gi meg også et barns enkle tro, troen uten skygger, den urokkelige troen, troen uten unnskyldninger; men den rette og rene troen som tilfredsstilles til ditt levende Ord, ditt vitnesbyrd som gjør meg stille, og jeg vil ikke ha noe annet.

Vi er stille for å meditere og be til Gud om det vi har hørt.

Vi står og be sammen Trosbekjennelsen.

 

Trosbekjennelsen

Jeg tror på én Gud …

den allmektige Fader, som har skapt himmel og jord,
alle synlige og usynlige ting.
Jeg tror på én Herre, Jesus Kristus,
Guds enbårne Sønn,
født av Faderen fra evighet.
Gud av Gud, lys av lys,
sann Gud av den sanne Gud,
født, ikke skapt, av samme vesen som Faderen.
Ved ham er alt blitt skapt.
For oss mennesker og for vår frelses skyld
steg han ned fra himmelen.
Han er blitt kjød ved Den Hellige Ånd
av Jomfru Maria,
og er blitt menneske.

Han ble korsfestet for oss,
pint under Pontius Pilatus og gravlagt.
Han oppstod den tredje dag, etter Skriften,
fór opp til himmelen,
og sitter ved Faderens høyre hånd.
Han skal komme igjen med herlighet
og dømme levende og døde,
og på hans rike skal det ikke være ende.
Jeg tror på Den Hellige Ånd, Herre og livgiver,
som utgår fra Faderen og Sønnen,
som med Faderen og Sønnen tilbes og forherliges,
og som har talt ved profetene.
Jeg tror på én, hellig, katolsk og apostolisk Kirke.
Jeg bekjenner én dåp til syndenes forlatelse.
Jeg venter de dødes oppstandelse
og det evige liv.
Amen

 

Forbønner

L: Kjære kristne! Den oppstandne Jesus Kristus kommer på usynlig vis til oss gjennom sin synlige Kirke. La oss be om nåde til å tro på hans oppstandelse og hans nærvær blant oss og i oss:

L: For undervisningen og fellesskapet i Kirken,
for brødsbrytelsen og bønnene,
at alle Kristi disipler trofast må delta. ℞

La oss be til Herren

Herre, hør vår bønn.

 

L: For statsmaktene i verden
og deres forhold til kirkene.

La oss be til Herren

Herre, hør vår bønn.

 

L: For alle som har det vondt,
at de må finne et levende håp i Jesus Kristus.

La oss be til Herren

Herre, hør vår bønn.

 

L: At vi i sakramentene
må se tegn på den usynlige Kristus.

La oss be til Herren

Herre, hør vår bønn.

 

L: At Gud vil se i barmhjertighet til alle

som er smittet av coronavirus og bevare deres liv.

 

La oss be til Herren

Herre, hør vår bønn.

 

L: Himmelske Far,
du som oppreiste Kristus fra de døde,
og som lar ham virke i og gjennom Kirken,
gi at også vi må tro – selv om vi ikke som apostlene kan se.
Ved ham, Kristus, vår Herre. Amen.

 

Fader vår

Fader vår,
du som er i himmelen!
Helliget vorde ditt navn.
Komme ditt rike.
Skje din vilje, som i himmelen så og på jorden.
Gi oss i dag vårt daglige brød.
Og forlat oss vår skyld,
som vi og forlater våre skyldnere.
Og led oss ikke inn i fristelse,
men fri oss fra det onde. Amen.

Guds lam

Guds lam, som tar bort verdens synder,
miskunn deg over oss.
Guds lam, som tar bort verdens synder,
miskunn deg over oss.
Guds lam, som tar bort verdens synder,
gi oss din fred.

Åndelig kommunion[1]

Vi kan bruke våre egne ord eller følgende bønn:

Min Jesus, jeg tror fullt og fast at du er til stede i det aller helligste sakramentet. Jeg elsker deg over alt, og min sjel lengter etter deg. Siden jeg nå ikke kan motta deg i sakramentet, kom åndelig til mitt hjerte. Jeg forener meg helt med deg, tillat aldri at jeg skilles fra deg. Amen

Stillhet for å forene oss med Jesus

Avslutningsbønn

Leder: Allmektige Gud, vi ber deg, la påskens sakrament, som vi har mottatt, bære rike frukter i våre sinn. Ved Kristus, vår Herre.

 

Utsendelse

 

Leder: Herre velsigne oss, bevare oss fra alt ondt og føre oss til det evige liv.

Alle: Amen

………………………………………………………………………………………………..

Familien kan be Regina caeli etter Guds Ord tjeneste, og be om beskyttelse mot koronaviruset

REGINA CAELI

Bes istedenfor Angelus fra påskedag t.o.m pinsedag.

V: Fryd deg, du Himmeldronning. Halleluja.
S: For han som du ble verdig til å bære. Halleluja.

V: Han er oppstanden som han sa. Halleluja.
S: Be for oss til Gud. Halleluja.

V: Gled deg og juble, Jomfru Maria. Halleluja.
S: For Herren er sannelig oppstanden. Halleluja.

La oss be: Gud, du som har verdiget deg ved din Sønns, vår Herres Jesu Kristi oppstandelse å fryde verden, gi oss den nåde, at vi ved hans jomfruelige mor Marias forbønn må oppnå det evige livs gleder. Ved ham, Kristus, vår Herre. Amen.

 

SUB TUUM PRÆSIDIUM

Under ditt vern tar vi vår tilflukt, hellige Guds Mor.

Ta nådig imot de bønner vi ber i våre trengsler,

og frels oss fra alle farer.

Du evige Jomfru velsignet og herlig.

(Den eldste kjente Mariabønn, 300-tallet)

 

Bønn om beskyttelse mot koronaviruset og hjelp for de rammede

Herre Jesus Kristus, send Den Hellige Ånd over vår verden, som er rammet av koronaviruset. Helbred med din godhet dem som er rammet av sykdom. Vern om dem som står i fare for smitte. Styrk dem som pleier de syke. Hjelp oss alle til å vende om og ha tillit til deg. Amen.

 

Alle er hjertelig velkommen til kirkekaffe hjemme!

Ønsker alle en riktig god søndag!

[1] Åndelig kommunion er å holde vår kjærlighet og lengsel etter Jesus i eukaristien levende.

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *