Kristus Pantokrator

Kristus Pantokrator

 

Kristus Pantokrator, ὁ παντοκράτωρ, er tittelen til Kristus, det betyr «Den allmektige» som finnes i Johannes åpenbaring (1,8 og 4,8). Ikonet Kristus Pantokrator fremstiller den oppstandne Kristus, som hersker over hele Universet.

 

Kristus Pantokrator, en vennlig autoritet, formidler ærefrykt og tiltrekning. Han er Skaper, frelser og dommer. Han løfter høyre hånd til velsignelse og holder frem evangeliet med venstre hånd. Han utstråler ro og godhet. Han betrakter oss, ser inn i oss og gjennom oss. Han sitter på gledens og visdommens trone.

 

Kristus er kledd i kongelige klær, tunika og kappe, med et gyllent bånd på høyre skulder, fargene er ellers blå og rødaktige, og betyr himmelsk og kongelig.

 

I glorien, i ikonografi kalt nimbus, finnes de tre bokstavene som betyr den “evig – seirende – værende». Utenfor nimbusen er de bokstavene IC og XC, som betyr Jesus Kristus. Når en ser nøyere på hans velsignende hånd, kan en gjenkjenne bokstavene I,C, X, Jesus Kristus. Det hellige åpenbares ikke bare i ord, men også i bilder, ikoner,

de er tidløse, evige, en overgang fra den synlige til den usynlige verden.

 

Ikon Kristus Pantokrator er en gjentakelse fra det liknende ikonet som Pave Frans velsignet på St. Peters plassen på Påskedag 2019.

 

I første omgang skal vi nå ha Jesus Pantokrator i nisjen bakerst i kirken.

Ikonet Kristus Pantokrator kan bli den femtende stasjonen i Korsveis andakt: det er Jesus Kristus, den Oppstandne som hersker over hele Universet.

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *