FEIRING AV GUDS ORDS TJENESTE I FAMILIEN HERRENS MÅLTID (9. APRIL)

 

FEIRING AV GUDS ORDS TJENESTE I FAMILIEN HERRENS MÅLTID (9. APRIL)

 

Alle i familien samler seg foran et krusifiks, tenner lys, Guds Ords tjenestes hefte, Vaskevannsfat med vann, håndkle. Og vi begynner med korstegnet.

En i familien leder Guds Ords tjeneste. Vi står:

I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn.

Syndsbekjennelse

Jeg bekjenner for Gud, Den Allmektige, og for dere alle,
at jeg har syndet meget
i tanker og ord, gjerninger og forsømmelser
ved min skyld.
Derfor ber jeg den salige jomfru Maria,
alle engler og hellige
og dere alle:
be for meg til Herren, vår Gud.

Kyrie eleison

Kyrie, eleison.

Kyrie, eleison.

 

Christe, eleison.

Christe, eleison.

Kyrie, eleison.

Kyrie, eleison.

 

Gloria

Kirkebønn

Leder: Evige Gud, vi feirer minnet om den hellige nattverd da din enbårne Sønn, før han overgav seg til døden, skjenket Kirken sitt kjærlighetsmåltid, det nye og evige offer. Gi oss å finne kjærlighetens og livets fylde i dette mysterium. Ved vår Herre, Jesus Kristus.

Alle: Amen

Vi setter oss. En leser 1. lesning, Responsoriesalme, 2. lesning og Evangelievers.

 

1. lesning                                                                                           2 Mos 12,1–8.11–14

 

Påbud om påskemåltidet

Første lesning står skrevet i Andre Mosebok

I de dager sa Herren til Moses og Aron mens de var i Egypt: Denne måned skal være nyttårsmåneden for dere. Dere skal regne den for den første måneden i året. Si til hele Israels menighet:

På den tiende dag i denne måned skal hver husfar ta seg ut et lam, ett for hver husstand! Men er en husstand for liten til å spise opp et lam, skal husfaren og hans nærmeste granne ta ett sammen, etter som de har folk til. Dere skal ikke regne flere på hvert lam enn at alle blir mette. Det må være et årsgammelt, lyteløst værlam. Istedenfor et lam kan dere også ta et kje. Dere skal ta vare på det til den fjortende dag i denne måneden. Da skal hele Israels menighet slakte det straks etter at solen er gått ned. Så skal de ta noe av blodet og stryke det på de to dørstolpene og dørbjelken i de husene hvor de spiser det. Og kjøttet skal de spise samme natten; de skal steke det på ilden og spise det med usyret brød og bitre urter.

Når dere spiser det, må dere ha belte om livet, sko på føttene og stav i hånden, og dere skal spise det i hast! Det er Herrens påske. For samme natt vil jeg gå gjennom Egypt og slå i hjel alle førstefødte i landet, både av folk og fe; og over alle gudene i Egypt vil jeg holde dom. Jeg er Herren. Men blodet skal være det merke som viser hvilke hus dere er i. Når jeg ser blodet, vil jeg gå forbi. Ikke noe ødeleggende slag skal ramme dere når jeg slår Egypt.

Siden skal denne dagen være en minnedag for dere. Da skal dere holde helg og høytid for Herren. En evig lov skal det være for dere å feire den i slekt etter slekt.

Slik lyder Herrens ord

Alle: Gud være lovet

 

Responsoriesalme                                                               Sal 116 (115),12–13. 15–16bc. 17–18

Omkved: Velsignelsens kalk som vi velsigner, er samfunn med Kristi blod.

Hvorledes skal jeg gjengjelde Herren
alt han har gjort for meg?
Frelsens kalk vil jeg løfte
og påkalle Herrens navn.

For folkets åsyn vil jeg holde mine løfter til Herren.
Hans helliges død teller for ham.
Se, Herre, jeg er jo din tjener,
din tjenerinnes sønn.

Du har løst mine lenker.
Med takkoffer vil jeg påkalle Herrens navn.
For folkets åsyn vil jeg holde mine løfter til Herren,
i templets forgårder, i Jerusalems midte.

 

2. lesning                                                                                                      1 Kor 11,23–26

 

Hver gang dere spiser og drikker, forkynner dere Herrens død

Annen lesning står skrevet i Paulus’ første brev til korinterne

Brødre, jeg har selv mottatt fra Herren dette som jeg har bragt videre til dere, at i den natt da vår Herre Jesus ble forrådt, tok han brød, fremsa takksigelsen over det, brøt det i stykker og sa: «Dette er mitt legeme, som er for dere. Gjør dette, for å minnes meg.» På samme måte tok han også begeret som fulgte aftensmåltidet, og sa: «Dette beger er den nye pakt, sluttet i mitt blod. Gjør dette, hver gang dere drikker det, for å minnes meg.»

Ja, hver gang dere spiser dette brød og drikker dette beger, forkynner dere Herrens død, inntil han selv kommer.

Slik lyder Herrens ord

Alle: Gud være lovet

Evangelievers                                                                                                                      Joh 13,34

Et nytt bud gir jeg dere, sier Herren:
at likesom jeg har elsket dere, skal også dere elske hverandre.

Evangelium                                                                                                                        Joh 13,1–15

 

Han gav dem det ytterste bevis på sin kjærlighet

Dette hellige Evangelium står skrevet hos evangelisten Johannes

Påskehøytiden var ennå ikke begynt; men Jesus visste at timen var kommet, da han skulle dra fra denne verden over til sin Far. Og som han alltid hadde vist dem som var hans her i verden, hvor han hadde dem kjær, gav han dem nå det ytterste bevis på sin kjærlighet.

Aftensmåltidet var i gang; og djevelen hadde allerede inngitt Judas, sønn av Simon Iskariot, at han skulle forråde ham. Jesus, som visste at Faderen hadde overlatt alt i hans hender, og at som han var utgått fra Gud, var det til Gud han vendte tilbake, reiser seg da fra bordet, legger kappen av seg og binder et klede om seg. Så heller han vann i et fat og gir seg til å vaske disiplenes føtter og tørre dem med det klede han bærer om livet.

Han kommer da også til Simon Peter. Men han sier: «Skal du vaske mine føtter, Herre?»

Jesus svarte: «Det jeg gjør, forstår du ikke nå, men du skal skjønne det siden.»

Men Peter sier: «Aldri i evighet skal du vaske mine føtter!»

Jesus svarer: «Får jeg ikke vaske deg, har du ingen plass hos meg.»

Da sier Simon Peter: «Ikke bare føttene, Herre, men hendene og hodet med!»

Jesus sier: «Den som har tatt et bad, trenger ikke vaske seg, han er ren over det hele. Og dere er rene – dog ikke alle.» Han visste nemlig hvem forræderen var; derfor var det han sa at de ikke alle var rene.

Da han var ferdig med å vaske deres føtter, og hadde tatt på seg kappen og satt seg til bords igjen, sa han til dem: «Forstår dere hva jeg nå gjorde for dere? Dere kaller meg ‘Mester’ og ‘Herre’, og dere gjør rett i det; jeg er det. Men har da jeg, som er Herren og Mesteren, vasket deres føtter, da skylder også dere å vaske hverandres føtter; det er et eksempel jeg har gitt dere, og hva jeg har gjort for dere, skal også dere selv gjøre.»

Slik lyder Herrens ord

Alle: Lovet være du, Kristus

Meditasjonen

Vi setter oss. Leder leser meditasjonen

Ved slutten av Jesu virksomhet på jorden, avslørte Evangelisten Johannes høytidelig for oss Jesu kjærlighet til oss: «Han hadde elsket sine egne som var i verden, og han elsket dem helt til det siste» (John 13,1).

Jesu kjærlighet ble åpenbart i sammenheng med «påskehøytiden» til jødene, men det var også Jesu egen påske med sine disipler (Mark 14,12). Påsken som jøder feirer hvert år minnes om utferden fra Egypt. I denne uforglemmelige hendelsen slaktet de et lam som de spiste med usyret brød. Takket være lammets blod som jødene strøk på dørstolpene i de husene hvor de spiste det, ble folket frelst. Jesus innstiftet sin påske. Han elsker menneskeheten og han ofret seg lik Guds lam, for at vi blir frigjort fra våre synders slaveri, og vi reiser med Ham i en ny utferd fra denne verden til vår Far.

Jesus elsker sine egne med bevissthet om at Gud ga ham dem, de er Fars (17,6.9.11 …). Og Jesus kjenner dem som sine egne, fordi han er deres gode hyrde. Hans egne var med ham under påskemåltidet. Han elsket dem, men de skulle forlate ham og flykte (Mark 14,50). Han elsket dem, selv om en av dem skulle fornekte ham tre ganger overfor andre (18,17.25.27). Han elsket dem, selv om det verste var at en av dem skulle forråde ham. Ved å elske sine egne, kostet det Jesus livet. Allikevel elsket han sine egne som ikke hadde elsket ham inntil da.

Jesus elsket sine egne, for det var Guds vilje. Han var helt klar over at Far ville frelse dem og få dem til å ta del i Lammets måltid. Dette skulle Jesus gjøre i lidelsen. Jesus var klar over hans time for «å forlate denne verden for å gå til Gud». Gjennom hele lidelsens vei visste Jesus om alt som skulle skje med ham. Han visste at Judas med vaktstyrken skulle komme, og at noen av overprestene og fariseernes vaktmenn skulle komme med fakler, lamper og våpen for å arrestere ham. Derfor gikk han fram og spurte dem: “Hvem leter dere etter?” (18,4). Og ved slutten av korsets lidelse, visste Jesus at alt var fullbrakt, og han sa: «Jeg tørster” (John 19,28). Jesus var tydelige bevisst over det som skjedde med ham. Han gikk hverken inn i lidelsen og døden på en passiv måte eller ble tvunget til å lide og tåle det som et offer.

Men ved å lide viste Jesus sin kjærlighet til sin Far og sine egne. Han viste sin Fars kjærlighet til sine egne. Kjærligheten til den som elsket sine egne og døde for sine egne (John 15,13). I denne timen kan vi bedre forstå Fars kjærlighet til oss: “Gud elsker oss så høyt at han ga sin Sønn, den enbårne, for at vi har evig liv” (John 3,16), og vi kan forstå Jesu kjærlighet til oss: “Guds Sønn, som elsket meg og ga seg selv for meg” (Gal 2,20)

  1. Fotvaskingen var en rørende handling som uttrykker Jesu kjærlighet til sine egne på følgende måte: “Da reiser han seg fra måltidet, legger av seg kappen, tar et linklede og binder det om seg” (John 13,4). Jesus reiste seg fra måltidet, sliksom han reiste fra himmelen til jorden. Han tok kappen av seg sliksom han ga avkall på “sin stilling som Guds like” (Fil 2,6), sin guddommelige herlighet for å binde et klede om seg som en tjener for å knele foran sine herrer. Jesu kjærlighet er selv å tjene. Han satte seg i en tjeners plass for å vaske menneskenes føtter. Og han inviterte oss til å gjøre det samme for vår neste som han har gjort for oss (John 13,15). Det Jesus anbefalte oss etter hans fotvasking, var lik befalingen i det eukaristiske måltidet: “Gjør dette, for å minnes meg” (1 Kor 11,24). Å tjene og å gi seg til oss går sammen i Jesu liv. Høydepunktet av tjeneste er å gi seg til vår neste for vår frelses skyld: “Menneskesønnen kommer for selv å tjene og gir sitt liv som løsepenge for mange” (Matt 20,28). Jesu disipler hadde ikke en annen vei.

Det var ikke bare tjenere som vasket gjestenes føtter, men også de som elsker, vasker føtter. Maria i Betania vasket Jesu føtter. Hun tørket dem med håret sitt (John 12,3). En kvinne som levde i synd vasket Jesu føtter i fariseerens hus (Luk 7,37). Tårene hennes og vaskingen viste hennes omvendelse og kjærlighet til Gud som hun hadde syndet mot. Jesus sa om hennes kjærlighet og tilgivelse: “Alle hennes synder er henne tilgitt, siden hun har vist så stor en kjærlighet». Jesus vasket føttene til sine egne føtter, fordi han elsket “dem helt til det siste”. Han elsket dem med tålmodighet og med tilgivelse. Han elsket dem selv om de ikke var verdige hans kjærlighet. Han vasket dem for at de kunne ta del på en verdig måte i hans påskemåltid. Han elsket dem, og han tok ikke tilbake sin kjærlighet.

Ingen kan hindre Jesus i å elske oss og gi seg selv til oss. Han viser oss at han har fullstendig frihet til å elske oss. Judas forrådte Jesus, Peter fornektet Jesus og de andre apostlene forlot Jesus, men Jesus elsker dem   og oss allikevel. Jesus var helt bevisst sine egnes elendige situasjon, men til og med dette var god anledning til å vise sin lydighet til Faderen og kjærlighet til sine egne.

Vi er stille for å meditere og be til Gud om det vi har hørt.

 

Fotvaskingen: Det er ikke fotvasking i messen som vanlig. I stedet for skal fotvasking gjøres i familiene. Hvert familiemedlem vasker hverandres føtter. Og Ubi Caritas synges i kirken.

 

Forbønner

L: Elskede brødre og søstre i Kristus! Denne aften blir vi mer enn på noe annet tidspunkt i året minnet om hvor høyt Gud elsker oss. La oss be om samme kjærlighet til hverandre:

L: Om at Guds folk fremfor alt annet
må kjennetegnes ved en kjærlighet
lik Kristi kjærlighet.

La oss be til Herren

Herre, hør vår bønn.

L: At vår kristne kjærlighet må være så sterk
at den gjennomtrenger hver samfunnsinstitusjon.

La oss be til Herren

Herre, hør vår bønn.

L: For de fattige og syke iblant oss,
at de må oppleve seg
som fullverdige medlemmer av Guds folk.

La oss be til Herren

Herre, hør vår bønn.

L: For oss som er samlet til denne høytidelige feiring,
at vi ikke bare i våre følelser,
men også i vårt praktiske liv
må gjennomtrenges av den guddommelige kjærlighet.

La oss be til Herren

Herre, hør vår bønn.

L: Barmhjertige Gud, himmelske Far,
du som elsket verden så høyt
at du lot din Sønn gå i døden for oss,
la Herrens nattverd fullbyrde denne kjærlighet i oss.
Ved ham, Kristus, vår Herre. Amen.

 

Fader vår

Fader vår,
du som er i himmelen!
Helliget vorde ditt navn.
Komme ditt rike.
Skje din vilje, som i himmelen så og på jorden.
Gi oss i dag vårt daglige brød.
Og forlat oss vår skyld,
som vi og forlater våre skyldnere.
Og led oss ikke inn i fristelse,
men fri oss fra det onde. Amen.

Guds lam

Guds lam, som tar bort verdens synder,
miskunn deg over oss.
Guds lam, som tar bort verdens synder,
miskunn deg over oss.
Guds lam, som tar bort verdens synder,
gi oss din fred.

Åndelig kommunion[1]

Vi kan bruke våre egne ord eller følgende bønn:

Min Jesus, jeg tror fullt og fast at du er til stede i det aller helligste sakramentet. Jeg elsker deg over alt, og min sjel lengter etter deg. Siden jeg nå ikke kan motta deg i sakramentet, kom åndelig til mitt hjerte. Jeg forener meg helt med deg, tillat aldri at jeg skilles fra deg. Amen

Stillhet for å forene oss med Jesus.

Avslutningsbønn

Leder: Allmektige Gud, vi er blitt styrket ved din Sønns nattverd. La oss på samme vis få mettes i ditt evige gjestebud. Ved Kristus, vår Herre.

 

Utsendelse

 

Leder: Herre velsigne oss, bevare oss fra alt ondt og føre oss til det evige liv

Alle: Amen

………………………………………………………………………………………………..

Etter den åndelige messen kan dere ha et lite påskemåltid i familiene. Det kalles agape, kjærlighets måltid.

 

Familien kan be Angelus etter Guds Ord tjeneste, og be om beskyttelse mot koronaviruset

ANGELUS

V: Herrens engel brakte Maria det glade budskap.
S: Og hun unnfanget ved den Hellige Ånd.

Hill deg, Maria, full av nåde, Herren er med deg, velsignet er du blant kvinnene, og velsignet er ditt livs frukt, Jesus. Hellige Maria, Guds mor, be for oss syndere, nå og i vår dødstime. Amen.

V: Se jeg er Herrens tjenerinne.
S: Det skje meg etter ditt ord.

Hill deg, Maria…

V: Og Ordet ble kjød.
S: Og tok bolig iblant oss.

Hill deg, Maria…

V: Be for oss, Guds hellige mor.
S: At vi må bli verdige til Kristi løfter.

Vi ber deg, Herre, fyll våre hjerter med din nåde, så vi som ved engelens budskap har erkjent at Kristus, din Sønn, er blitt menneske, ved hans lidelse og kors må bli ført til oppstandelsens herlighet. Ved ham, Kristus, vår Herre. Amen.

HILL DEG, DRONNING

Hill deg, Dronning, barmhjertighetens Mor. Du vårt liv, vår fryd og vårt håp, vær hilset! Til deg roper vi, Evas landflyktige barn. Til deg sukker vi med sorg og gråt i denne tårenes dal. Se til oss i barmhjertighet, du som går i forbønn for oss. Og når vår utlendighets tid er forbi, vis oss da Jesus, ditt livs velsignede frukt. Du barmhjertige, du trofaste, du milde Jomfru Maria.

 

Bønn om beskyttelse mot koronaviruset og hjelp for de rammede

Herre Jesus Kristus, send Den Hellige Ånd over vår verden, som er rammet av koronaviruset. Helbred med din godhet dem som er rammet av sykdom. Vern om dem som står i fare for smitte. Styrk dem som pleier de syke. Hjelp oss alle til å vende om og ha tillit til deg. Amen.

Alle er hjertelig velkommen til kirkekaffe hjemme!

Ønsker alle en riktig god søndag!

[1] Åndelig kommunion er å holde vår kjærlighet og lengsel etter Jesus i eukaristien levende.

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *