Allehengensdag, Allesjelersdag – og litt om halloween

Allehelgensdag, 1. november, feires høymesse kl. 18.00


Allesjelersdag, 2. november,  feires det requiemmesse kl. 18

I requiemmessen ber vi for alle de avdøde, men særlig for menighetens avdøde det siste året. I forbønnsboken som ligger bak i kirken kan alle som vil skrive navnene på sine kjære avdøde.Messen bes for dem også.

Etter gammel katolsk tradisjon oppfordres vi til å besøke kirkegården den første uken i november, og be for de avdøde der.

Allehelgensdag heter på engelsk All Saints eller All Hallows, og noen av skikkene i forbindelse med allehelgensaften 31. oktober, «hallowe’en» overlever i diverse folkelige tradisjoner, men på grunn av deres tilknytning til ånder og spøkelser blir de av mange i dag feilaktig assosiert med Allesjelersdag 2. november.På www.katolsk.no leser vi at det var en folkelig overtro at på denne dagen kunne sjelene i skjærsilden vise seg på jorden og hjemsøke dem som hadde gjort dem noe mens de levde. De kunne vise seg som spøkelser eller hekser, og man trodde også at det hjalp å gi almisser i form av penger, kaker eller frukt. Noen av skikkene overlever i folkelige tradisjoner, men er i dag assosiert med «hallowe’en», allehelgensaften 31. oktober. Det har etterhvert blitt tradisjon i Norge blant barn med halloweenfeiring, en variant av den amerikanske, som trolig kom fra irske immigranter i USA. Dette har lite med Kirkens tradisjoner å gjøre!

I den katolske kirke er Allehelgensdag nettopp det – festdagen for alle helgener, alle som allerede er i himmelen hos Gud. Dagen feires 1. november. Se mer her.
Allesjelers dag, 2. november, er dagen hvor vi minnes våre avdøde – allerede helgener, eller på vei til å bli det. Les mer her

I det protestantiske Norge har man i praksis fylt Allehelgensfeiringen med tradisjonene fra Allesjelersdag. Den norske kirke feirer Allehelgensdag første søndag i november, men siden man her ikke er opptatt av helgenbegrepet, brukes dagen isteden til å minnes de avdøde. Mange steder inviterer man spesielt folk som har mistet noen det siste året, og ber for dem under gudstjenesten.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *