Fastetiden – trenger vi den?

– passer det i det hele tatt for et menneske i vår tid? Trenger vi å avstå fra mat og andre ting, elsker ikke Gud oss uansett?
Selvsagt trenger vi dette! Fordi Gud elsker oss gir han oss denne perioden til ettertanke, omvendelse og anger. Vi trenger å rydde plass for Ham i livet vårt.

I St.Ansgar kirke markeres fastetiden bl. a. med korsveiandakt på norsk hver onsdag kl 18.30 og på vietnamesisk hver fredag kl 18.30.
Husk også at det er sakramentsandakt hver tirsdag kl 18.30

Skriftestolen er betjent søndager 10.30-10.45 og 17.30-17.45.
Ellers kan skriftemål avtales med prestene.

Den nordiske bispekonferanse sier:

Fasten er den tradisjonelle tid for fornyelse, anger og omvendelse i kirken. Kirkeloven foreskriver at askeonsdag og langfredag skal overholdes som faste- og abstinensdager. Det å faste betyr en merkbar reduksjon av det man spiser til daglig. Abstinens vil si at vi gir avkall på en spesiell form for mat, drikke eller fornøyelse. De som er over 18 år er forpliktet av fastebudet inntil de begynner sitt 60. år, mens alle over 14 år skal overholde abstinensbudet. Prester og foreldre bør lære barn som ennå ikke er bundet av faste- og abstinensbudet, betydningen av å praktisere botens ånd.

her er resten av bispekonferansens uttalelse

Hva betyr dette? På askeonsdag og langfredag spiser vi ikke kjøtt, vi spiser mindre enn vanlig, ved f.eks å bare spise ett fullt måltid.
Resten av fasten avstår vi fra noe vi liker godt til vanlig. Det kan være alkohol, sjokolade, facebook, dataspill – eller andre ting vi setter pris på og bruker ofte. Pengene vi sparer skal gå  til noen som trenger det – ikke til mer sjokolade etterpå!

 
                            
Hva vi velger å gi avkall på er individuelt!
Det er også fint å fordype seg ekstra i troen i denne perioden. Under følger noen lenker til lesestoff:
Pave Benedikts fastebudskap

Biskop Bernt Eidsvigs fastebudskap

her er et fordrag fra p. Olav om karneval og fastetiden
en grundig artikkel om askeonsdag
for de som heller vil lese på engelsk
lytt til en daglig meditasjon på fransk her

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *